Notițele psihologului

Anxietatea…de ce ne temem?

      Auzim despre ea peste tot – la televizor, la prieteni; citim despre ea pe internet și prin reviste dar cumva reușește să rămână un mister. Anxietatea cu cele mai complexe și interesante forme ale sale este extrem de des întâlnită astăzi. Să fie ritmul alert și necruțător în care viețile noastre se schimbă? Doar trăim în așa numitul secol „al vitezei”. Sau pur și simplu am învățat să observăm și să identificăm aceste stări?

      Până la urmă, ce este anxietatea?

      Anxietatea este o stare de teamă fără un motiv specific, o stare de tensiune psihică neplăcută care nu are o cauză aparentă. Adică ne este frică de un ceva necunoscut pe care de multe ori nu reușim să îl definim sau să îl înțelegem. Există, bineînțeles, și emoții de frică ce au o cauză clară, cunoscută, acestea purtând numele de fobii – cum este claustrofobia, frica de spații închise.

      Teama, ca emoție primară, este și a fost de-a lungul evoluției speciei indispensabilă omului. Ea pregătește organismul pentru acțiune, semnalează eventualele pericole și ne pregătește pentru înfruntarea acestora, având astfel rol adaptativ. Atunci când se manifestă frecvent și fără o motivație reală, aceasta devine o problemă.

      Anxietatea se manifestă atât la nivelul psihicului, al gândirii cât și la cel al organismului. În cele mai multe cazuri tocmai aceste manifestări ale corpului nostru sunt cele care ne sperie și ne îngrijorează cel mai mult. Iată câteva dintre acestea:

  • tremurături, dureri musculare, transpirații;
  • amețeală, tensiune, oboseală, palpitații;
  • tulburări ale sistemului digestiv (gastrită, ulcer, sindromul colonului iritabil);
  • gură uscată, senzația de „nod în gât”, dureri la nivelul coloanei vertebrale.

      Tulburările anxioase sunt cele mai frecvente tulburări psihice la adulți. Ba mai mult decât atât, sunt specialiști care spun că 90% dintre oameni au avut cel puțin o dată un atac de panică. Atacul de panică este un episod de frică intensă care durează aproximativ 5-20 de minute și în care o persoană simte că pierde controlul, că va înnebuni sau că va muri, având simptome fizice puternice: tahicardie (îi bate inima foarte repede), transpirație abundentă, senzația de sufocare, greață, amețeală, tremurături, senzația de genunchi moi sau frisoane.

      Manifestările anxietății nu pot cauza moarte (nu, nu se moare de atac de panică) însă ele ne pot afecta bunăstarea psihologică sau funcționalitatea. Tratamentul pentru aceste afecțiuni s-a dezvoltat impresionant în ultimii ani, progresele psihoterapiei ajutând la ameliorarea simptomelor pe termen lung.

      Anxietatea nu este inamicul nostru, ea ne ajută să ne adaptăm și să sesizăm posibilele pericole care ne-ar putea amenința. Când scapă de sub controlul rațiunii ne poate da bătăi de cap. Dacă simți că frica te împiedică să funcționezi așa cum ți-ai dori, apelează cu încredere la un psiholog.

Comment (1)

  1. Pingback: Cele mai ciudate fobii | Notițele psihologului

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *