Notițele psihologului

Cele mai ciudate fobii

      Cu toții am auzit de frica de întuneric sau de insecte. Poate chiar ne-am confruntat cu ea la un moment dat al vieții noastre. Este perfect normal, mai ales atunci când suntem copii și nu cunoaștem lumea care ne înconjoară așa cum o facem mai târziu. Nu știm ce ascunde întunericul sau ce se întâmplă dacă ne îmbolnăvim, ce înseamnă conceptul de moarte. Având în vedere aceste aspecte, micile fobii ale copilăriei sunt perfect explicabile.

      Dar ce explicație am putea găsi pentru un adult care se teme de…stele? Sau de lucruri asimetrice?

      Fobia este o frică extrem de puternică ce determină reacții ale organismului de tipul celor despre care am vorbit în articolul despre anxietate. Deși logica lor nu este la fel de simplă, fobiile au motive la fel de explicabile și întemeiate. În principiu, ele sunt cauzate de o situație traumatizantă pe care persoana o experimentează.

      Am făcut un scurt inventar al celor mai ciudate 25 de fobii. Iată care sunt:

 1. dacă te numești Ana probabil nu te-ai gândit niciodată că numele tău ar putea fi un motiv serios de panică pentru cineva. Este vorba despre cei care suferă de aibohfobie, teama de palindromuri.
 2. din aceeași categorie a fobiilor de cuvinte, face parte și hipopotomonstrosecvipedaliofobia, cu o denumire pe măsură, care se referă la teama de cuvinte lungi.
 3. cu toții am avut când eram mici colegi care nu erau buni la matematică. Există însă oameni care au o adevărată fobie de numere – aritmofobia.
 4. unele fobii de numere sunt mai specifice, cum ar fi hexakosioihexekontahexafobia – fobia de numărul 666.
 5. tratamentul fobiilor se face frecvent prin expunere treptată la stimul. Ce ar putea fi făcut în cazul persoanelor cu barofobie – teama de gravitație?
 6. sau al celor cu fronemofobie, teama de a gândi?
 7. catisofobia, teama de a lua loc, de a se așeza, asociată cu
 8. clinofobia, teama de pat, de a merge la culcare, ar face imposibilă funcționarea persoanei, consecințele fobiilor fiind uneori foarte serioase.
 9. la extrema cealaltă sunt cei care suferă de copofobie – teama de oboseală, de surmenaj,
 10. iar cei care dorm târziu ar putea fi scuzați de aurorafobie – teama de zorii zilei.
 11. credeai că toți oamenii se bucură când aud o veste bună? Acest lucru nu se aplică celor cu eufobie – teama la auzul veștilor bune.
 12. din păcate aceștia nu sunt singurii, taie de pe lista ta și pe cei cu cherofobie – teama de veselie, de a fi fericit.
 13. există și persoane cărora le este teamă să primească laude, cei care suferă de doxofobie.
 14. întâlnim frecvent oameni care amână și așteaptă la nesfârșit până să ia o decizie. Există chiar și o fobie de a lua decizii – decidofobia.
 15. la capătul celălalt se află cei care suferă de macrofobie, teama de așteptări îndelungate.
 16. cu toate că pentru a supraviețui avem nevoie de hrană, fobiile din bucătărie sunt numeroase. Începând cu activitățile de bază, amintim mageirocofobia sau teama de găti.
 17. există și fobii de anumite alimente, cum ar fi lacanofobia – teama de legume,
 18. alliumfobia – teama de usturoi sau
 19. fobii legate de anumite instrumente folosite în bucătărie – consecotaleofobia, teama de bețișoare chinezești.
 20. provocările adolescenței pot lăsa amprente și la vârsta adultă. Așa se întâmplă în cazul celor cu efebifobie, fobia de adolescenți și de comportamentul lor.
 21. un alt comportamentul care poate fi subiectul unei fobii este dansul. Teama de a dansa se numește corofobie.
 22. nu toată lumea e o împătimită a shoppingului, ba unii chiar se tem de această activitate. Asociată frecvent cu teama de a fi văzut în public, shopofobia își poate găsi o scăpare în cumpărăturile online.
 23. o altă fobie ciudată este pluviofobia sau teama de ploaie.
 24. culmea culmilor este fobia fobiilor, fobofobia sau teama de teamă, de anxietate, de posibilitatea de a trăi situații care provoacă aceste emoții.
 25. închei cu una dintre cele mai ciudate: ostiumtractofobia, teama de clanța ușii.

      Indiferent cât de amuzante sau de stranii ar putea suna unele dintre ele, fobiile cauzează reale dificultăți celor care suferă de aceste afecțiuni. Ele pot fi tratate și este foarte important să fim înțelegători și să încurajăm aceste persoane să meargă la terapie.

      Ce alte fobii neobișnuite mai cunoașteți?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *