Notițele psihologului

Copiii, mediul virtual și paginile de Facebook

Source "http://bucurestifm.ro/wp-content/uploads/sites/2/2015/02/Singur-info-copii-internet-calculator-pericol-1.jpg"Am auzit numeroase povești în ultimii ani despre micile genii care la 4-5 ani știu să folosească internetul așa cum bunicii lor nu au ajuns niciodată să o facă, mulți dintre ei reușind să-și surprindă părinții cu capacitățile extraordinare de care dau dovadă în mediul online. În tabăra cealaltă sunt părinții îngrijorați de faptul că cei mici își doresc din ce în ce mai devreme să aibă acces la un cont de Facebook, să se joace pe diferite site-uri sau să acceseze pagini care nu sunt adresate minorilor.

Se naște poate natural întrebarea „Cum e mai bine? Să îmi controlez sau nu copilul? Să îi spun că îi urmăresc activitatea online sau să fac acest lucru în tăcere? Există o vârstă la care ar fi indicat să mă opresc?”

Uitându-ne mai atent la cum s-au schimbat viețile noastre în ultimii ani, putem observa cu ușurință că folosirea anumitor dispozitive și a internetului a devenit indispensabilă. Folosim adresele de e-mail în fiecare zi în viața noastră profesională, cumpărăm online, ne facem programări la medic și suntem permanent în contact cu ceilalți.

Mulți părinți își amintesc cu nostalgie de după-amiezile petrecute în fața blocului cu prietenii văzând cum de multe ori copii și adolescenții de astăzi preferă să stea să se joace pe calculator și vorbesc cu colegii pe Facebook.

Este de înțeles această reacție a părinților. Pe de altă parte consider că este necesar să fim conștienți de faptul că societatea s-a schimbat și că nu putem să restricționăm definitv accesul copiilor la tehnologie. Cel mai important este să găsim un echilibru între cât stă la calculator sau televizor și cât face activități în aer liber sau de socializare.

Cum facem totuși să negociem cu cei mici?
Să ne gândim, de exemplu, la mult doritele pagini de Facebook, o problemă foarte delicată cu care se confruntă mulți părinți. Cei de la Facebook au o limită de vârstă de la care este permis să ai un astfel de cont și consider că cel mai benefic ar fi să fie respectată această condiție.

Cu toate acestea, cred că părintele ar trebui să discute cu copilul despre motivele pentru care își dorește să aibă Facebook. La 7-8 ani când copiii încep să meargă la școală, nevoia de integrare în grup sau într-un anumit grup este mare. Personalitatea celor mici începe să se cristalizeze iar ei își doresc să se asemene cu cei de vârsta lor și mai puțin cu părinții. Desigur, pentru părinți este întotdeauna dificil de acceptat o astfel de separare dar este necesar sa înțelegem cu toții ca acesta este un proces normal, ba chiar benefic.

Dacă noi le interzicem copiilor sa își facă pagina de Facebook, asta nu ne garantează că ei nu vor încerca să își facă fără știrea noastră. Luând în considerare acest aspect, cred că este mai bine ca părinte să fii acolo lângă cel mic și să creeați acel cont împreună, decât să îl facă singur. Profitați de ocazie și stabiliți împreună cu copilul un set de reguli de folosire. Discutați cu el la ce pericole se poate expune împărtășind fotografii sau informații personale în mediile virale, decideți împreună ce are și ce nu are voie sa facă folosind contul de Facebook. Scrieți aceste reguli împreună cu o serie de consecințe ale nerespectării lor. O idee mai inedită ar fi chiar să recompensați copilul la finalul săptămânii dacă a reușit să respecte convențiile stabilite împreună. Pagina de Facebook poate fi o recompensă foarte puternică pentru cei mici. Stabiliți câteva activități pe care este necesar să le finalizeze pentru a avea acces la cont. De asemenea, ar fi recomandat să fiți prin preajmă când cel mic folosește această platformă de socializare pentru a preveni expunerea la reclame sau pagini care nu sunt adresate minorilor.

Dacă optați pentru varianta în care vă folosiți de tehnologie pentru a controla copilul, consider că este în regulă (dacă nu chiar necesar) ca acesta să știe. Dacă părintele nu îi va spune, la un moment dat își va da seama, aspect ce poate eroda încrederea copilului în părinte. Cu cât clădim relația cu copilul bazându-ne mai mult pe încredere și mai puțin pe opresiune, cu atât setăm cadrul pentru o relație mai sănătoasă. Cred că cel mic trebuie să știe de ce părintele are această nevoie și care sunt riscurile la care se expune în mediul online.

Oricum ar fi, părintele este cel care va decide cât, de la ce vârstă și în ce condiții copilul are acces la internet și în ce scopuri îl poate folosi. Pentru oricare dintre tabere optați, înainte de a-i accepta sau a-i refuza ceva, încercați sa discutați cu copilul despre aceste nevoi și să îi explicați motivele pentru care preferați să luați anumite decizii și să impuneți restricții. Expunându-i îngrijorările și motivele noastre, îi putem face să le înțeleagă și dezvoltăm o relație prietenoasă cu el în care șansele de colaborare sunt mai mari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *