Notițele psihologului

Cu fiecare zi mai aproape

Unul dintre cele mai interesante romane scrise de Irvin Yalom, cunoscut psihoterapeut și scriitor contemporan, este cu siguranță Cu fiecare zi mai aproape. Bineînțeles, au mai fost scrise cărți care surprind relația dintre client și terapeutul său, însă nici una nu a surprins atât de aproape legătura profund umană care se leagă între cei doi.

Pentru a putea fi explicată și pentru a-i înțelege mecanismele, relația terapeutică a fost abstractizată uneori până la punctul în care a încetat să mai fie percepută ca o relație între doi oameni, încărcată de emoții și de gânduri care apar deopotrivă la cel care intră în cabinetul de psihoterapie pregătit să își așeze inima pe tavă, cât și la terapeut.

img_4230

Irvin Yalom acceptă să o ia în terapie pe Ginny Elkin, coautor al cărții, după ce aceasta participă la numeroase ședințe de terapie de grup care nu au nici un rezultat palpabil. Personalitatea misterioasă și ineficiența variantelor de tratament încercate îl provoacă pe doctorul Yalom să își depășească limitele și să găsească o soluție ingenioasă pentru inconvenientele financiare ale lui Ginny. În schimbul remunerației financiare, aceasta urma să scrie un rezumat după fiecare ședință de psihoterapie în care să surprindă reacțiile ei la ceea ce reiese din conversațiile purtate. Rezumatele urmau să fie înmânate terapeutului după 6 luni de terapie.

Ginny este scriitoare și din pricina vieții interioare tulburate se află într-un blocaj inspirațional. Această metodă a rezumatelor era o modalitate prin care doctorul Yalom speră să îndepărteze acest blocaj. Gândindu-se la avantajul revelator al dezvăluirii de sine, psihoterapeutul hotărăște să scrie și el câteva gânduri după fiecare ședință. Pentru că Ginny nu se putea dezvălui în prezența altor oameni în întâlnirile față în față, doctorul Yalom a considerat acest exercițiu o metodă potrivită ce vine în completarea efortului depus în cabinet.

Povestea din spatele orelor de terapie îi dezvăluie pe cei doi într-un mod foarte personal, profund uman și emoțional. Ginny face cunoștință cu latura sensibilă, poate ușor vulnerabilă a psihoterapeutului, pe când doctorul Yalom este surprins să descopere că tehnicile care se aștepta să aibă cel mai răsunător efect asupra clientei sale nu au fost cele care au avut cel mai mare impact.

Acest aspect ne conduce către ideea că feed-back-ul este și trebuie să constituie o parte importantă a psihoterapiei. Terapeutul se află în cabinet în calitate de specialist în asistarea umană, dar clientul este specialist în propriul mod de a funcționa. Există școli de psihoterapie care merg pe ideea că doar consultând clientul cu privire la ce anume simte că funcționează în cazul lui, putem să alegem tehnicile cele mai potrivite și care au efectul cel mai grăitor pentru acel client în mod particular.

Cu fiecare zi mai aproape este o carte care pune în scenă tabloul psihoterapeutic în care lumina reflectoarelor este pusă nu doar pe client și nevoile sale, ci și pe terapeut; însă personajul principal va rămâne relația dintre cei doi. Este edificatoare pentru modul în care doi oameni pot privi același lucru, aceeași situație și totuși fiecare să surprindă ceva diferit, personal, caracteristic.

Comment (1)

  1. Adelina

    Îmi place cum redai ideile cărții, mi-ai stârnit curiozitatea. Poate mi-o împrumuți pe aceasta prima 🙂

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *