Notițele psihologului

De ce să mergi la psihoterapie

      La întrebarea „de ce să mergi la psihoterapie?” probabil că cei mai mulți dintre noi am avea tendința să răspundem „pentru că ai o problemă la care ai nevoie de ajutor”. Cu toate că lucrurile par a se schimba ușor-ușor în ultima vreme, mersul la psiholog nu este ceva obișnuit în România. Invocam lipsa de timp sau de bani, dificultatea de a găsi un terapeut potrivit sau scepticismul în privința faptului că noi am putea fi ajutați de cineva, pentru a amâna momentul în care ar trebui să ne așezăm și să ne privim problemele în față. În fond, negarea poate fi un prieten tăcut, fidel și accesibil.
      Ce ți-ar putea oferi totuși psihoterapia și alte metode nu reușesc să o facă?

      1. Un umăr pe care să plângi
      „Lasă, o să treacă! O să fie bine” sunt uneori singurele cuvinte pe care nu vrei să le auzi atunci când vrei simți nevoia să vorbești despre ceea ce te frământă. În psihoterapie vei întâlni un om care va înțelege cât de important este să vorbești despre tine, despre gândurile care nu îți dau pace și despre temerile tale cele mai mari.

      2. O ureche care ascultă
      Psihologul este cel care te va asculta activ, adică va fi prezent în discuția cu tine. Este atent la ce spui, lucru pe care de multe ori ceilalți nu au răbdare să o facă pentru că vor și ei să își exprime sentimentele sau părerile. Psihoterapeutul nu doar te aude ci te și ascultă, te stimulează să vorbești despre tine și despre ceea ce te supără, te pune în centrul discuției, îți oferă un spațiu în care poți și chiar ești încurajat să te exprimi cât mai deschis.

      3. Un impuls să faci în sfârșit schimbarea
      Sigur, poți vorbi în fiecare zi cu prietenii tăi despre cât de mult ți-ar plăcea să îți schimbi stilul de viață, să ai un job nou sau să îți dedici mai mult timp hobby-urilor tale, însă asta nu te va determina chiar să încerci să faci aceste lucruri. Studiile arată că uneori simplul gând că mergi la psihoterapie pentru a rezolva o problemă, îți dă imboldul necesar să faci ceva pentru a schimba ceea ce te nemulțumește. Ai un om care te susține și este implicat într-un un proces terapeutic față de care îți asumi responsabilitatea.

      4. Posibilitatea de a ne înțelege mai bine
      De multe ori pentru a merge mai departe și pentru a reuși să ne acceptăm așa cum suntem, este necesar să înțelegem ce determină reacțiile și comportamentul pe care îl avem în diferite contexte. Să conștientizăm motivele pentru care uneori repetăm aceleași greșeli este uneori suficient pentru a schimba ceva în stilul nostru de viață sau pentru a ne simți mai împăcați și mai armonizați cu noi înșine.

      5. Oportunitatea de a te cunoaște cu adevărat
      Cu toate că ne cunoaștem istoria de viață foarte bine, asta nu înseamnă că ne și cunoaștem foarte bine. De cele mai multe ori, oamenii nu au imagine despre sine care să corespundă cu realitatea. Putem să credem că suntem mai urâți, mai frumoși, mai deștepți sau mai lipsiți de curaj decât suntem defapt. Modul în care ne vedem pe noi influențează modul în care profităm sau fugim de oportunitățile pe care viața ni le scoate în cale. Cunoscându-ne mai bine și având o imagine mai concordantă cu realitatea despre cine suntem și ce reprezentăm ne va ajuta să facem alegeri mai asumate și mai potrivite pentru viitorul nostru.

      6. O viziunea diferită asupra celorlalți
      Psihoterapia te va învăța să faci un pas înapoi și să privești din afară problema, evitând să iei decizii impulsive în febra momentului. Îți va schimba modul de a privi anumite persoane sau situații, vei analiza pe baza altor principii, poate mai raționale, motivația celorlalți. Asta îți va îmbunătăți cu siguranță relațiile pe care le ai cu cei din jurul tău.

      7. Încredere în tine
      Când ne aflăm într-o situație în care nu știm ce să facem, apelăm frecvent la ajutorul celorlalți pe care îi credităm cu mai multă înțelepciune fără să ne dăm seama că, defapt, noi am putea fi cei mai buni experți în ceea ce privește viața noastră. Psihoterapia îți va îndeplini nevoia de îndrumare, te va ajuta să descoperi că de cele mai multe ori tu știi să găsești cele mai bune remedii pentru situațiile dificile prin care treci și te va învăța cum să găsești soluția potrivită fără să te lași pradă impulsului de moment care poate să nu fie chiar cel mai bun.

      Trecând printr-un proces ca cel pe care l-am descris mai sus, nu doar că vei fi mai împăcat cu tine și te vei cunoaște mai bine dar îți vei da seama că începi să gândești altfel. Te vei redescoperi, vei privi viața cu mai multă încredere știind că ai resursele necesare și că poți găsi soluțiile potrivite pentru dificultățile pe care le întâmpini. La sfârșitul unui proces terapeutic încheiat cu succes vei fi mult mai prezent și mai autentic pe toate palierele vieții tale.

      Ce spui? Ai vrea să încerci?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *