Notițele psihologului

Experimente controversate în istoria psihologiei

      Deși psihicul uman a luat naștere odată cu omul însuși, psihologia și cercetarea științifică în această direcție au început mult mai recent, odată cu înființarea în anul 1879 a primului laborator de psihologie de către Wilhelm Wundt, în Germania. Lipsa unor repere clare și dorința de nestăvilit a unor oameni de știință de a-și confirma propriile teorii, și-au spus cuvântul. Cu toate că în anumite cazuri cercetătorii nu au anticipat ce avea să se întâmple, există studii făcute în zorii psihologiei despre care acum am putea spune că sunt monstruoase și de neiertat. Oricum ar fi, aceste experimente revoltătoare pentru lumea științifică de astăzi, au servit ca lecție și ca punct de plecare în întocmirea normelor etice atât de importante pentru psihologia modernă.

      1. Micul Albert și șobolanul alb: acest experiment a fost făcut de John Watson, controexpsihopărintele behaviorismului, din dorința de a afla dacă frica de ceva anume este înnăscută sau dacă este un „obicei” învățat. Timp de câteva săptămâni, micul Albert, un băiețel orfan de 9 luni, a fost expus la o serie de stimuli precum un iepure alb, un șobolan alb, o maimuță, vată, măști cu și fără păr, față de care copilul nu a manifestat nici un fel de teamă inițială. În a doua fază a experimentului, cercetătorul făcea un zgomot puternic în spatele băiețelului, speriindu-l, de fiecare dată când acesta atingea șobolanul de laborator. După ce a repetat acest procedeul de mai multe ori, Watson a observat că Albert era foarte agitat și începea să arate semnele clasice ale emoției de frică de fiecare dată când vedea șobolanul alb sau, mai târziu, în prezența mai multor obiectele albe și pufoase. Micul Albert a plecat din spital înainte să fie desensibilizat, psihologii întrebându-se și astăzi unde este acest copil și cum i-a influențat viața expunerea la acest „tratament”.

      2. Milgram și supunerea în fața autorității: cât de departe suntem dispuși să mergem când o autoritate pune presiune asupra noastră? Asta a încercat să afle Milgram în studiul său din 1961. Voluntarii invitați la studiu au primit rolul unui profesor care aplica mici șocuri electrice unui alt participant, de fiecare dată când acesta greșea într-o sarcină dată. În timp ce această persoană era doar un actor care se prefăcea a fi rănit, participanții au crezut cu adevărat că el primește aceste șocuri electrice despre care li s-a spus, că la o anumită intensitate, pot fi mortale. Încurajați de un experimentator care întruchipa autoritatea, 65% dintre participanți au apăsat butonul notat cu „șoc sever” despre care știau că ar putea pricinui moarte persoanei de după paravan. Considerat a fi abuziv psihologic pentru voluntari, acest experiment și-a propus să afle toate motivațiile din mințile celor care au executat ororile din cadrul lagărelor de exterminare în masă din Germania Nazistă.

      3. Simularea închisorii: unul dintre cele mai populare și mai controversate experimente din lumea psihologiei este cel efectuat de Zimbardo. În acest experiment, participanții au fost repartizați aleatoriu fie în rol de prizonier, fie în rol de gardian, totul desfășurându-se într-o închisoare simulată în subsolul departamentului de psihologie al Universității Stanford. Pentru a părea cât mai realist, participanții purtau uniforme conform rolului pe care l-au primit, prizonierii se strigau unul pe celălalt după numărul de înregistrare iar celulele au fost construite după modelul închisorilor federale, subiecții locuind în acest decor pe tot parcursul experimentului, zi și noapte. Deși a fost gândit să dureze 2 săptămâni, cercetătorii s-au văzut nevoiți să încheie totul în cea de-a 5 zi deoarece „prizonierii” au început să arate semne de anxietate și dezechilibru emoțional iar „gardienii” abuzau de autoritatea lor și își tratau cu cruzime colegii care jucau rolul prizonierilor. Mai mult decât atât, se pare ca participanții și-au intrat atât de bine în rol încât au pierdut din vedere faptul că totul era doar o simulare.

      Acestea sunt doar câteva exemple de studii care de-a lungul timpului au intrigat lumea psihologiei. Ele reprezintă un număr infim din totalul cercetărilor care au încălcat normele etice. Deși în toate cazurile expuse participanții au avut de suferit din punct de vedere psihologic, aspect ce nu poate fi justificat nici măcar prin lipsa de informare suficientă a cercetătorilor, rezultatele obținute au folosit la explicarea unor fenomene psihologice importante. Acestea au reprezintat un punct de plecare pentru numeroase alte studii în domeniu.

Comment (1)

  1. Ora Exacta

    Cautand pe netul romanesc uite ca am aflat pe saitul dvs..
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
    articolelor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *