Notițele psihologului

Inteligența erotică

Vremea de afară parcă ne îndeamnă hotărâtă să ne luăm o cană de ceai și să ne împrietenim cu o carte bună în fiecare seară. M-am ținut ocupată în ultimele zile citind Inteligența Erotică, cartea lui Esther Perel. Publicată în 2007, Inteligența Erotică a fost vândută în sute de mii de exemplare și ajunge în scurt timp în topul celor mai vândute cărți. Vă întrebați de ce?
1
Deși astăzi milioane de reviste par să cunoască secretele pentru o relație de cuplu fericită, sfaturile lor ajung de multe ori să frustreze cititoarele pentru că nu prezic (de cele mai multe ori) succesul. În acest context, era necesară o viziune ceva mai științifică, psihologică asupra subiectului; necesitate ce s-a tradus prin popularitatea de care s-a bucurat această carte. Esther Perel ne vorbește despre cuplul și relațiile sexuale după cum le-a observat și studiat în peste 30 de ani de carieră.

Cu o sinceritate încântătoare, autoarea ne prezintă cuplul așa cum este, dincolo de normele și convențiile sociale sau culturale, dincolo de ce credem și ce ne-am dori, de fapt, să fim. Se pornește de la ideea că, pentru a ne simți fericiți în relația de cuplu este necesar să înțelegem cum funcționăm (individual și împreună), pornind de la istoria de viață și până la fanteziile, blocajele sau convingerile noastre, aspecte ce vor defini traseul terapeutic pentru depășirea impasului.

Trecând de ceea ce este dezirabil în ochii celorlalți sau ce vedem în media, Esther Perel ne explică de ce intimitatea nu duce întotdeauna la o viața sexuală satisfăcătoare sau de ce poate fi o pierdere de vreme să așteptăm pur și simplu să se întâmple să fim spontani.

Ce consider eu că face această carte ușor de înțeles și accesibilă publicului larg este modul în care fiecare aspect discutat de Perel este ilustrat printr-un studiu de caz edificator. Cu acordul pacienților ei, bineînțeles, autoare ne dezvăluie poveștile de viață (și de cuplu) ale unor oameni care s-au confruntat cu dificultăți în relația de iubire. Sunt abordate, de asemenea, și subiecte oarecum tabu, legate de fanteziile sexuale, sado-masochism, puritanism și multe altele.

Cum trecem sau dacă ar fi în regulă să trecem peste o infidelitate, ce se întâmplă în cuplu atunci când apar copiii și cum putem găsi un compromis convenabil ca să împăcăm viața de familie și pe cea de cuplu, sunt alte subiecte asupra cărora Inteligența Erotică aduce o notă proaspătă și îndrăzneață.

Deși personal m-ar fi ajutat și căutam mai multe repere teoretice pentru abordarea folosită de Esther Perel în terapie, am descoperit în Inteligența Erotică o carte ce își propune să educe un ochi realist capabil să arunce o privire critică într-un sens constructiv asupra vieții de cuplu. Perspectiva actuală și cumva diferită este perfect adaptată societății și provocărilor zilelor noastre. Fără a fi pesimistă, cartea este menită să spulbere miturile ce ne împiedică să găsim calea cea mai potrivită spre a ne bucura cu sinceritate de cuplul din care facem parte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *