Notițele psihologului

Învață să-ți prezinți proiectele ca un profesionist

      Aceia dintre noi care se pot lăuda cu faptul că a vorbi în fața unui public larg nu le ridică nici un fel de problemă, sunt foarte puțini la număr și, oricum, până nu-i vedem cu ochii noștri ne e greu să-i credem că sunt sinceri. Dacă săpăm bine printre amintirile din copilărie vom găsi, poate, un episod în care, la serbarea de Crăciun sau de ziua mamei, ieșeam în fața grupului de părinți nerăbdători, să ne spunem poezia. Era momentul în care obrajii deveneau roșii și vocea începea să ne tremure.
      Și dacă odată cu maturitatea s-ar vindeca toate angoasele noastre, am trăi într-o lume în care echilibru interior ar reprezenta starea de normalitate a națiunii. Din păcate, însă, nu se întâmplă așa. Frica de a vorbi în public este o problemă foarte des întâlnită în rândul adulților, mai ales pentru că acum, mai mult decât în anii din urmă, să ai această calitate este un „must have”. Să știi să vorbești în fața unei audiențe nu înseamnă doar să nu te bâlbâi dacă trebuie vreodată să te urci pe scenă. Câți dintre noi vor ajunge vreodată într-o astfel de situație? A vorbi în public înseamnă și să știi să îți susții punctul de vedere într-o ședință, să poți să prezinți un proiect la facultate sau la serviciu fără să-ți pierzi șirul ideilor, să reușești să îți faci înțelese argumentele atunci când negociezi ceva important pentru tine.
      Îți pare aproape imposibil, știu, dar nimeni nu a ajuns acolo peste noapte. Îți ofer mai jos un mini-ghid menit să te învețe să-ți stăpânești și să-ți depășești anxietatea atunci când trebuie să susții o lucrare:

    Source: www.interferente.ro

    Source: www.interferente.ro

  1. Indiferent că este vorba despre un proiect pentru școală, facultate sau serviciu, cel mai important este să te pregătești temeinic. Da, pare logic, dar este baza pe care poți clădi apoi. În momentul în care te simți ca mergând „pe nisipuri mișcătoare”, orice întrebare la care nu știi să răspunzi te poate panica și îți poate compromite restul prezentării. Informează-te cât mai bine pe marginea subiectului pe care îl tratezi. Să știi despre ce vorbești, practic să devii un mic expert pe domeniul proiectului îți va da încredere în tine că poți să duci la capăt ceea ce ți-ai propus să faci.
  2. Fă-ți un plan mintal sau scris al întregii prezentării. Desigur, nu îl vei respecta 100%, dar atunci când simți că lucrurile scapă de sub control, ai mereu o structură la care să te întorci și să dai un sens discursului. De asemenea, vei ști mereu de unde ai pornit, care sunt ideile pe care vrei să le atingi și care este concluzia. Crede-mă! Va face diferența!
  3. Atunci când te afli în fața unui grup care așteaptă de la tine să prezinți o temă sau un proiect, mai ales în anii de studiu, te simți de multe ori ca în fața unui profesor care le știe pe toate și abia așteaptă să te taxeze pentru fiecare greșeală. Surprinzător sau nu, persoana care știe cel mai bine ce trebuie să spună ești tu. Tu ai făcut planul lucrării, tu ai scris-o, tu ai citit mai multe informații decât toți ceilalți. Nu e nici o tragedie dacă ai uitat să spui ceva, poți reveni oricând la acea idee sau poți să nu o mai atingi deloc, nu va ști nimeni.
  4. Îi privim cu admirație pe cei care vorbesc deschis și natural în fața a zeci de oameni fără să scoată o bâlbă. Nu s-a născut nimeni cu această capacitate, ea se exersează. Dacă vrei să dobândești această calitate este necesar de mult exercițiu. Nu ezita să te implici în cât mai multe prezentări, încearcă să-ți argumentezi punctul de vedere măcar în fața vânzătorilor insistenți și vei vedea cum încetul cu încetul te vei simți tot mai confortabil în acest tip de situații. Expune-te! Vei vedea că nu ai nimic de pierdut.
  5. Imaginează-ți cum s-ar putea derula totul și observă care sunt lucrurile care te sperie cel mai tare. Analizează puțin aceste aspecte. Sunt ele într-adevăr un pericol? Există o experiență din trecutul tău care ar putea justifica această teamă? Dacă tu consideri că frica de a vorbi în public este o problemă care te afectează semnificativ, amintește-ți că poți apela oricând la ajutorul unui psiholog.

      E bine să fii împăcat cu gândul că nu vei reuși să fii un as de la prima încercare. E nevoie de timp și de răbdare, de exercițiu și de lucru cu propria persoană. Care sunt punctele tale forte? Atragi audiența prin simțul umorului sau ai un mod inedit de a face informațiile să sune interesant? Ce ți-ar plăcea să îmbunătățești la modul tău de prezentare? Cum ai putea să faci asta?
      Învață să te cunoști și să te accepți pentru că abia atunci vei putea să capeți siguranța de sine ce îți va fi cel mai bun aliat atunci când vei dori să te prezinți în fața unui public mai mic sau mai mare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *