Notițele psihologului

Mândria noastră

      Pierduți în universul emoțiilor unde în fiecare zi ni se oferă o nouă șansă pentru a învăța ceva despre noi, ni se poate întâmpla uneori să ne găsim surprinși de propriile simțiri. Dacă ne gândim la emoțiile noastre am fi tentați să atribuim un rol central anxietății, furiei sau tristeții, pierzând uneori din vedere emoțiile pozitive cele care, defapt, ne energizează și ne oferă poate cele mai mari satisfacții. Emoțiile au o latură expresivă foarte puternică și am putea spune despre ele că sunt cele care iau pulsul vieții interioare și sunt un indicator important al gradului de adaptare pe care îl avem într-un context social.

      Mândria…V-ați gândit vreodată cât de importantă este în viața voastră? Da, mândria este o emoție! Este satisfacția pe care o simțim atunci când ne evaluăm pozitiv pe noi înșine și credem că și ceilalți ne vor aprecia în același mod. Studiile care au în centru mândria sunt de dată relativ recentă, însă, descoperirile făcute aruncă o lumină interesantă asupra ei.

      Evoluționiștii înaintează ipoteza conform căreia este probabil ca emoția să fi evoluat prin selecție naturală pentru a promova direct reușita în cadrul unui grup, asigurând astfel un statut ce garanta supraviețuirea și șansa reproducerii, ambele esențiale pentru perpetuarea speciei. Cercetătorii din psihologia dezvoltării spun că rolul mândriei este unul de neînlocuit deoarece aceasta sporește valoarea sinelui și încurajează comportamentul viitor conform cu standardele dezirabile în ceea ce privește meritul, valoarea sau statutul în societate.

Source: http://bodylanguageproject.com/articles/wp-content/uploads/2014/03/Pride-Expression-1.jpg

      În construirea stimei de sine, mândria poate fi unul dintre cele mai importante elemente. Ea necesită conștientizarea și acceptarea realizărilor personale, acesta fiind modul cel mai natural în care stima de sine sănătoasă poate să crească și să se consolideze. Este o emoție atât de validantă încât are expresia ei non-verbală unică, o expresie expansivă, ușor de recunoscut: capul puțin aplecat spre spate, zâmbet discret, postură dreaptムși mâinile așezate pe șolduri sau ridicate deasupra capului.

      Studii recente arată că mândria este cea mai importantă emoție când vine vorba de motivație, experimentarea ei conducând la comportamente orientate spre realizare și succes, aspecte ce în anumite situații pot fi cel mai important motor pentru a merge mai departe și a nu abandona un vis. În acest context putem spune despre mândrie că are chiar o funcție adaptativă, ea fiind corelatムcu o creștere a frecvenței comportamentelor pro-sociale.

      Mai mult decât atât, mândria are proprietăți de consolidare, în sensul că resimțirea acesteia poate face ca situațiile în care a fost trăită să fie memorate mai ușor și să pară mai recente. Nu-i așa că deja vă vin în minte micile momente de „glorie” personală?

      Așadar, te încurajez să-ți explorezi trecutul și să culegi de acolo realizări care îți sunt dragi și momente în care emoția de mândrie te-a făcut te simți împlinit. Sunt momente care te vor învăța cum și care te vor ajuta să îți construiești o stimă de sine bazată pe fapte reale, pe ceea ce ești și pe ceea ce poți să faci. Călătorie plăcută!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *