Notițele psihologului

Mecanismele creativității

      Să fii o persoană creativă e o calitate de necontestat în orice context profesional al societății în care trăim astăzi. Accentul nu se mai pune atât pe exactitatea cu care poate fi îndeplinită o sarcină, ci pe elementele de noutate care fac produsul să iasă în evidență, pe promovarea cât mai captivantă. Ne dorim mereu să auzim povești care nu au mai fost spuse, căutam jocuri care să ne stârnească curiozitatea așa cum cele jucate până atunci nu au făcut-o, ne dorim să consumăm produse care au un gust altfel decât celelalte. Toate acestea au în comun elementul creativ extraordinar care se pare că asigură succesul.

      Atât atenția cercetătorilor cât și a celor care își doresc să reușească în carieră s-a îndreptat în ultimii ani spre acest proces fascinant care este creativitatea. Am ajuns să o cunoaștem, să gândim strategii pentru dezvoltarea și stimularea ei încă din copilărie și până la vârsta adultă. Copiii par să fie creativi fără prea mult efort. Acolo unde realul se îmbină cu fantasticul, nu există reguli stricte și totul pare să fie posibil, iar creativitatea se află în elementul său.

      Cum funcționează totuși acest proces? De ce insistă atât de mult profesorii din clasele primare și gimnaziale asupra lecturii, spunând despre aceasta că dezvoltă creativitatea?

      Pe parcursul unei zile, mai ales atunci când învățăm, creierul nostru acumulează un anumit volum de informație. Pentru că natura ne-a făcut “economici”, creierul nu va păstra toate aceste informații, evitând astfel să devină supraîncărcat. În timpul somnului, creierul va sorta în tihnă din bagajul acumulat peste zi, doar acele informații care par să fie importante și care sunt logice sau se leagă de cunoștințele deja existente. De aceea învățatul pe de rost nu funcționează atât de bine pe cât ar părea la prima vedere. De asemenea, tot pe timpul somnului, se vor crea noi conexiuni, informația nouă va fi legată de cea însușită mai demult, totul părând să capete sens. Câte soluții geniale care au schimbat cursul științei nu au apărut în vis? Cel mai cunoscut astfel de episod este cel în care Kekule a visat un șarpe care își mușca propria coadă, vis care l-a inspirat în descoperirea formulei benzenului – a cărui moleculă este ciclică.

      Pentru realizarea acestor conexiuni noi care au ca rezultat produse viabile, originale, este necesar, cum vă și imaginați probabil, să existe cât mai multă informație. Lectura este o cale ușoară și la îndemână de a acumula cunoștințe și idei, ce mai târziu pot fi folosite în procesul creativ. Am putea compara creativitatea cu un bucătar care – inspirat de informațiile pe care le găsește în bucătăria creierașului nostru, găsește o metodă de a le îmbina pentru a forma o soluție inovativă la o problemă sau la o situație care ne dă bătăi serioase de cap.

      Dar materialul necesar unei minți creative nu se obține doar din lectură. Experiența de viață este de neînlocuit. Să vizitezi locuri noi, să cunoști oameni diferiți care să te provoace intelectual, să ieși din așa-numita zonă de confort, stimulează creativitatea la fel de mult ca cititul unei cărți. Să-ți pui întrebări despre lucrurile care te înconjoară și să rezolvi probleme, antrenează “mușchiul” creativității, aceasta hrănindu-se cu elementele noi, deosebite, care îi permit să facă legături personalizate și să-ți ofere produse originale.

      Am văzut ce stimulează creativitatea, dar există și lucruri care pot inhiba acest proces? Bineînțeles! Cele mai cunoscute dintre ele sunt stresul și anxietatea. Atunci când simțim prezența unui pericol, organismul nostru se pregătește pentru două tipuri de reacții: luptă sau fugi. Toate resursele sunt folosite în scopul de a îndepărta pericolul și de a ne proteja, moment în care “nu ne mai permitem”, nu mai avem resurse cognitive disponibile să facem noi conexiuni și să reorganizăm informațiile acumulate.

      La fel ca multe alte procese psihice, și creativitatea se poate educa în timp. Sigur, e mai ușor să credem că trebuie să ne naștem cu o astfel de capacitate, dar dacă avem răbdare și exersam zilnic, vom deveni cu siguranță mai buni la asta.

      Vă doresc o săptămână cât mai creativă!

Comment (1)

  1. Pingback: Învățăm să învățăm | Notițele psihologului

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *