Notițele psihologului

Povestiri de psihoterapie românească

Să ai ocazia să „tragi cu ochiul” la cazurile unor psihoterapeuți renumiți este un privilegiu mai ales pentru un psiholog aflat la început de drum. De aceea, în anii studenției mele, cărți precum Clientul care m-a schimbat sau Mumia de la masa din sufragerie m-au fascinat de-a dreptuIMG_20190614_104242__01l, fiind în perioada respectivă, de departe, cărțile mele preferate.

Recent, am auzit de o publicație românească ce urmărește aceeași idee. Poate nostalgia sau poate curiozitatea (nu e asta una dintre calitățile oricărui terapeut?) de a vedea cum sunt abordate cazurile pe meleagurile noastre și cu ce problematici se confruntă mai marii psihoterapiei românești în cabinete, m-a făcut să vreau să o citesc.

Cartea se numește Povestiri de psihoterapie românească. 19 cazuri inedite, este un volum coordonat de Vasile Dem Zamfirescu, ediția a doua pe care o am eu fiind publicată în 2017 la Editura Trei. Printre cei care își împărtășesc cazurile se numără Diana Vasile, Ion Dafinoiu, Irina Holdevici, Iolanda Mitrofan precum și coordonatorul volumului, Vasile Dem Zamfirescu.

Dacă volumele internaționale amintite mai sus păreau să fie accesibile unei game mai largi de cititori, Povestiri de psihoterapie românească este cu siguranță adresată cititorului format în psihologie sau care are cunoștințe în domeniu. În colecția de cazuri prezentate întâlnim desigur și abordări în care povestea vine să fascineze cititorul dar per ansamblu, din punctul meu de vedere, lumina reflectoarelor cade mai mult de tehnică și pe modul științific de abordare care pare să aibă rolul principal.

Consider această carte excelentă pentru colegii care își doresc să pornească pe drumul psihoterapiei și sunt dezorientați de multitudinea de abordări, școli terapeutice și direcții ideologice. Cele 19 povestiri vă oferă ocazia să fiți (deși doar la nivel empatic) în rolul a 19 terapeuți diferiți, fiecare folosind din tolba personală, tehnicile și viziunea care i se potrivește cel mai bine și care ilustrează modul de lucru a principalelor școli de terapie de la noi din țara.

În fiecare povestire se conturează, pe de o parte, profilul cazului prezentat și pe de altă parte se oglindește psihoterapeutul, mai rațional sau cu resurse mai curând afective, fiecare în parte fiind nu doar un model pentru cadrul și tehnicile folosite dar și o ilustrare a faptului că în psihoterapie, dincolo de orice, cel mai important „instrument” este omul.

Tu ai citit această carte? Care a fost povestirea care a rezonat cel mai aproape de tine?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *