Notițele psihologului

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru…la cine apelăm?

      Tindem să credem că o persoană puternică este cea care nu are niciodată nevoie de ajutor, o persoană care pare că nu lasă atinsă de nimic, care trece prin încercările vieții cu zâmbetul pe buze și cu capul sus. Având în minte un astfel de model, câți dintre noi nu s-au simțit stingheriți la gândul de a cere cuiva un sfat? Sau de a recunoaște față de ceilalți (dar mai ales față de sine) că lucrurile nu sunt așa cum speram să fie în această etapă a vieții? Ajunși într-o astfel de ipostază ne dăm seama că a fi puternic înseamnă uneori și a fi capabil să mergi mai departe știind că nu este totul perfect.
      Să fii dispus să ceri, dar mai ales, să știi să primești ajutor este un mare atu. Dar…cui cerem ajutorul?
      În România, ideea de a consulta un specialist în probleme ce țin de sănătate mintală și echilibru emoțional abia acum începe să capete atenția cuvenită. Oamenilor le este teamă de a nu fi etichetați ca fiind „bolnavi psihic”, de cele mai multe ori pentru că nu au toate informațiile necesare cu privire la acest domeniu.
      La cine e cel mai recomandat să mergem atunci când simțim că nu mai facem față provocărilor pe care ni le ridică viața? Care e diferența dintre un psiholog și un psihiatru? Cu ce se ocupă un psihoterapeut?

      Psihologul: psihologii sunt formați profesional în primul rând în facultățile de psihologie. Cu toate acestea o persoană care a absolvit facultatea de psihologie nu este automat psiholog ci este licențiat în psihologie (aspect pe care puțini studenți îl știu). Psihologul este absolventul de psihologie care a obținut atestatul de liberă practică de la Colegiul Psihologilor din România, căpătând dreptul legal de a profesa.
      Psihiatrul: spre deosebire de psiholog, psihiatru este medic așadar are dreptul să prescrie medicamente, aceasta fiind principala metodă de tratament pe care aceștia o aplică.
      Psihoterapeutul: în plus față de psiholog, psihoterapeutul urmează pe lângă facultate o școală de formare într-o anumită formă de psihoterapie pe care va alege apoi să o practice în cabinetul său. De asemenea, un psihoterapeut face obligatoriu ore de dezvoltare personală sau de terapie personală în cadrul cărora se confruntă cu propriile probleme nerezolvate. Cum ai putea să știi ce experimentează pacientul tău dacă tu nu ai fost pe scaunul său niciodată, nu-i așa?

      Așadar, psihiatru este cel care poate da medicamente, psihologul este cel care evaluează psihologic și îndrumă spre forma potrivită de terapie, psihoterapeutul este cel care te însoțește în demersul tău de a te accepta sau de a te schimba.
      Revenind la problema inițială: când și la cine mergem? În cazul unei probleme grave, cel mai bine ar fi să mergem la amândoi: psihiatru va recomanda un tratament medicamentos care va ține simptomele sub control până atunci când prin psihoterapie vom descoperi cauza problemei sau vom învăța să ne gestionăm starea. Dacă simptomele nu sunt grave, psihoterapia ar trebui să fie suficientă însă e important să știi că efectele acesteia nu se văd imediat.
      Psihoterapia îți schimbă modul de a gândi, te ajută să te cunoști și să te accepți, travaliu care va contribui la starea ta de bine pe termen îndelungat. Din acest motiv, chiar dacă urmezi un tratament de la psihiatru e bine să consulți și un psihoterapeut. Tratamentul medicamentos dă un „restart” biologic care este, de asemenea, necesar în anumite situații. Sunt afecțiuni în care doar medicamentele au efect. Din păcate acestea dau dependență și au efecte secundare numeroase. Medicul de familie ar putea, de asemenea, să te ghideze într-o direcție sau alta.

      Oricum ar fi, dacă simți că ceva nu este în regulă cel mai important lucru nu este la cine apelezi ci să apelezi la cineva. Indiferent că este psiholog sau psihiatru, indiferent de metoda pe care o folosește, dacă ești dispus să primești ajutor, un specialist poate fi extrem de util și te poate orienta la rândul său spre altcineva dacă problema ta nu este în aria lui de competență. În acest mod, vei ajunge cu siguranță acolo unde trebuie.
      Este important să avem răbdare și să căutăm până vom găsi ajutorul de care avem nevoie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *